2022 – Pia Sandin, Malmö

Nu är det klart att det är Pia Sandin från Malmö som vinner utmärkelsen och titeln Årets Centrumutvecklare 2022. En prestigefylld utmärkelse som utses varje år av Riksorganisationen Sveriges centrum- och platsutvecklare.

Tidigare i vår utsågs och presenterades årets tre finalister – Pia Sandin från Malmö, Nils-Petter Nilsson från Växjö och Tobias Ahlstedt från Västervik, och nu var det dags för att kora vinnaren. Pia fick ta emot utmärkelsen under festligheterna på branschkollegorna Svenska Stadskärnors årliga konferens den 18 maj i Östersund.

– I år har vi det stora nöjet att gratulera Pia Sandin till en mycket välförtjänt utmärkelse. Pia har jobbat länge inom vårt område och är en stor inspiration för många, säger Marlene Hassel, ordförande i Sveriges centrum- och platsutvecklare som också sitter i juryn.

Även i år har det kommit in många nomineringar från flera olika städer och platser i Sverige. Juryn har alltid lika svårt att gallra bland alla fina och kreativa nomineringar som kommer in från kandidaternas egna samverkansorganisationer, kommuner, fastighetsägare, näringsliv och branschkollegor.

– Vi känner alla en enorm stolthet när vi ser vilket lokalt engagemang, enorm kreativitet, bra ledarskapsförmåga och hög spetskompetens vår yrkeskår har. Vi vet vilket hårt arbete som ligger bakom deras framgångar och inte minst under dessa annorlunda år med en pandemi. Alla är enormt duktiga och värdiga sina nomineringar, säger Marlene.

Juryns motivering lyder:

”För en gärning som inte bara inneburit en kreativ och innovativ insats för staden, utan också som en generös inspirations- och kunskapskälla för en hel yrkeskår under många år.”

Utmärkelsen Årets Centrumutvecklare instiftades år 2012 och tilldelas en person som på ett framgångsrikt sätt genomfört en utvecklingsprocess, projekt, en kampanj eller ett arbete inom ramen för centrum- och platsutveckling i en stadskärna, en handelsplats eller ett köpcentrum. Juryn för Årets Centrumutvecklare består av fem personer från Sveriges centrum- och platsutvecklare, Fastighetsägarna och Svenska Stadskärnor.